De Behandeling

Met respect en vertrouwen worden behandelingen in samenwerking met het paard en de eigenaar uitgevoerd. De wijze van behandelen en de technieken die worden ingezet zijn bij elk paard anders, omdat deze afgestemd worden op de behoeftes en mogelijkheden van het paard en de wensen van de eigenaar. Bij een eerste behandeling vindt er een intake plaats, en wordt het paard in beweging bekeken. Vervolgens palpeer ik het paard. Dit is alvast een eerste kennismaking en geeft mij veel informatie over de spiertonus, de fascia, temperatuurverschillen, asymmetrische spieropbouw en de tastgevoeligheid en het karakter van het paard. Hierna begint de behandeling.

Een massage begint altijd met de opwarming van de spieren. Als er een blokkade in een spier zit kan deze niet meer optimaal functioneren, en zullen andere spieren de functie overnemen. Het paard gaat compenseren, wat tot blessures kan lijden. Met massage kan deze vicieuze cirkel worden doorbroken. Door middel van massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, opgehoopte afvalstoffen worden afgevoerd en blokkades worden opgeheven. Hierdoor zal de spierspanning afnemen, krijgt het paard meer bewegingsvrijheid, en zal zijn balans en coördinatie verbeteren. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van verschillende massage en fascia release technieken. Als aanvulling op de behandeling maak ik waar nodig gebruik van equine taping met de tape van Vetkintape. Deze tape is speciaal ontwikkeld voor de paardenvacht. De tape zorgt ervoor dat de huid iets wordt gelift. Deze liftende werking zorgt ervoor dat de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer op gang komt. Het paard merkt onmiddelijk de verlichting van de tape. De combinatie van massage en tapen is heel mooi. Omdat de tape een paar dagen blijft zitten werkt het effect van de behandeling langer door. Tijdens mijn behandelingen maak ik gebruik van de ondersteunende eigenschappen van de etherische oliën van Young Living.

Afhankelijk van de aanleiding van de massage kan één  afspraak zowel fysiek als mentaal al veel voordeel opleveren voor het paard. Echter komt het vaker voor dat er zeker in het begin, meerdere behandelingen kort achter elkaar nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen. Daarna kunnen er periodieke behandelingen ingepland worden om het paard optimaal te ondersteunen. Dit vervolgtraject is voor ieder paard anders en vindt altijd in overleg met de eigenaar plaats. 

  

Hands-On paardenmassage
Sportmassage voor paarden